Noutati

Afla cum pozitionezi monitoarele de studio pentru un sunet perfect.

monitoare studio eikon proelcum le poozitionezi

Monitoarele de studio sunt unul dintre cele mai importante elemente dintr-un studio de înregistrare/mixare/masterizare. Costă adesea o sumă considerabilă de bani și, uneori, pot si asezate necorespunzător.
Ca urmare, indiferent cât de bune sunt monitoarele de studio, rezultatele sunt adesea dezamăgitoare.
Amplasarea incorectă a monitoarelor de studio Eikon modifică răspunsul în frecvență al încăperii și distruge potențialul pentru un mixaj echilibrat și un semnal audio corect.

Dar ce reguli  trebuie să respecti cand pozitionezi monitoarele de studio?
Monitoare de studio Eikon, Proel

Mai degrabă, cum putem lucra fără a suferi de blocaje creative și lipsă de inspirație? Poziționarea „corectă” a monitoarelor audio de studio este un subiect de dezbatere enormă. Majoritatea experților în domeniu sunt de acord că cel mai util este să se urmeze câteva reguli simple.

Pozitioneaza monitoarele de studio dupa regula triunghiului echilateral.

Logica din spatele acestei reguli este destul de simplă. Distanța dintre cele două monitoare de sunet trebuie să fie egală cu distanța dintre ascultător și monitor, creând astfel un triunghi echilateral. Fie că este vorba de un studio de înregistrare profesionist sau de un studio de acasă, această regulă este ușor de învățat și mai ales ușor de pus în practică.


Cum pozitionezi monitoarele de studio Eikon proel. Regula triunghiului echilateral
Cum pozitionezi monitoarele de studio Eikon proel. Regula triunghiului echilateral

Pozitioneaza monitoarele de studio dupa legea nivelului constant

Nivelul optim pentru amplificarea monitoarelor de studio este prezentat în diagrama de mai jos.
Frecvențele înalte sunt mai direcționale decât cele joase, ceea ce este vizibil atunci când tweeterul este plasat direct la nivelul urechii, oferind o perspectivă sonoră constantă a mixajului.

Cum pozitionezi monitoarele de studio eikon proel. Regula nivelului constant

Pozitioneaza monitoarele de studio dupa regula de aruncare lungă.

În funcție de forma sălii de studio, se recomandă în general ca monitoarele audio Eikon să fie poziționate astfel încât să „arunce” sunetul spre laturile lungi ale încăperii. Pentru ca menține o imagine stereo simetrică. În general, undele de frecvență joasă sunt foarte lungi și au nevoie de spațiu pentru a „crește”. In încăperile dreptunghiulare, plasarea monitoarelor în întreaga încăpere va avea ca rezultat un răspuns de frecvență mai uniform și un grad mult mai mic de reflexie.

Cum pozitionezi monitoarele de studio eiikon proel.Regula long throw

Dacă lucrați într-o cameră cu formă neregulată, este important să experimentați și să încercați diferite idei de amplasare. Nu există reguli, dar în majoritatea cazurilor ar trebui să existe o modalitate de a plasa difuzoarele care să ofere un răspuns mai bun.

Chiar și într-o cameră pătrată, diferite materiale și grosimi de pereți pot funcționa bine prin schimbarea orientării difuzoarelor.

Pozitioneaza monitoarele de studio dupa Regula 1/3/ Regula 38%

Studiourile de înregistrare pot fi găsite într-o varietate de locații, de la camere dedicate până la studiouri ad-hoc în blocuri de locuințe sau garaje. Amplasarea gresita a echipamentelor în aceste locații poate afecta foarte mult calitatea unei audiții. În afară de tratamentul acustic, care nu trebuie să lipsească indiferent de locație sau de forma camerei, o greșeală frecventă este aceea de a muta monitoarele de studio prea aproape de perete pentru a economisi spațiu.

În schimb, este recomandabil să poziționați monitoarele  la aproximativ 1/3 din lungimea camerei față de peretele din spatele monitoarelor. Înmulțiți lungimea camerei cu 0,38 pentru a afla câți metri sunt de la acel perete până la monitorul de studio.

Cum pozitionezi monitoarele de studio eikon proel.Regula 13 sau 38 procente

În spațiile neregulate în care această regulă nu poate fi respectată, este recomandabil să concentrați monitorul cât mai mult posibil în fața peretelui camerei și la cel puțin 60-100 cm de perete.

Pe lângă regulile și sfaturile de mai sus, există numeroase soluții și rezolvări pentru a asigura o audiție corespunzătoare într-un studio, dar toate cele menționate până acum sunt reguli simple pe care oricine le poate folosi și pune în aplicare în voie, fie că este vorba de un studio profesional într-o locație specială, fie că este vorba de un studio acasă.

Le poti cumpara online din magazinul nostru online:
Monitor Activ EIKON5 – cu amplificator clasa AB -1.122,30 Lei
Monitor Activ EIKON6 – cu amplificator clasa AB – 1.282,63 Lei
Monitor de studio Activ , cu amplificator clasa AB, 20 + 70 W, EIKON8, Proel -1.435,83 Lei
Monitor studio activ 2 cai, Proel WD12AV2  – 2.865,13 Lei

Ai intrebari? Hai sa ne auzim 0744 518939 - ca sa primesti imediat raspunsuri la intrebarile tale!

Lasă un răspuns