Noutati Amro Grup

Sisteme audio profesionale – Alegerea echipamentelor

Sisteme audio profesionale sonorizare ambientala cum alegi echipamentele

Sistemele de adresare publica pe 100V sunt un instrument perfect pentru comunicarea comerciala, corporatista sau utilitara, in firme si spatii comerciale ori de agrement.
Marele avantaj al liniei de 100V este ca permite legarea unui numar mare de difuzoare, fara necesitatea adaptarii la impedanta, ceea ce conduce la acoperirea de mari suprafete, precum cele din centrele comerciale (mall-uri), hoteluri, piete, arene sportive, spitale, campusuri universitare, catedrale, muzee si fabrici.
In ultima vreme insa, sistemele Public Address sunt din ce in ce mai des intalnite pentru difuzarea de muzica ambientala si in locatii ca birouri, cabinete private, restaurante, cafenele, biserici, ateliere de lucru si chiar in locuintele personale.
Daca ai luat in calcul implementarea unui astfel de sistem la tine acasa sau pentru afacerea ta, iti recomandam sa ai in vedere faptul ca nu exista sisteme audio standard, asa cum se intampla in cazul celor Home Cinema.

Echipamentele care compun sistemul sunt alese in functie de particularitatile spatiului respectiv:

Cat este de mare sala?
Numarul si puterea difuzoarelor (6/10/20/30/40W, etc) se aleg in functie de dimensiunea spatiului.
Este ideala montarea mai multor boxe de putere mai mica, astfel se asigura un sunet uniform pe intreaga suprafata si nu exista riscul, intr-un restaurant de exemplu, ca persoana aflata in apropierea difuzorului sa nu se poata auzi cu interlocutorul de cealalta parte a mesei, in timp ce un alt client nu reuseste sa desluseasca melodia de pe fundal.

Este prevazuta cu tavan fals?
Boxele de tavan fals sunt discrete, se monteaza foarte usor, iar unghiul de difuzare permite o propagare a sunetului uniforma.

Ce tip de sunet se doreste: ambiental, de putere sau ambele?
Sonorizarea ambientala este potrivita restaurantelor, spatiilor comerciale, hotelurilor sau oricarei alte locatii in care sunetul trebuie sa aiba o intensitate confortabila si relaxanta sau in care se difuzeaza anunturi/mesaje informative.
Adresarea publica sau sonorizarea ambientala este folosita atat pentru interior, cat si pentru spatii exterioare (sonorizari de parcari, statioane, gradini, biserici).
Sonorizarea de putere e necesara in cluburi, discoteci, este extrem de utila pentru artisti sau formatii si este de nelipsit atunci cand vrei sa „bubuie difuzoarele”.
In functie de suprafata/capacitate (numarul de persoane maxim admis) se vor alege incinte active/pasive, subwoofere active sau pasive, mixere audio, microfoane, surse profesionale de muzica, procesoare digitale de efecte, egalizatoare, monitoare, microfoane (casca, wireless, cu fir) si altele.
Bineintes ca se poate opta pentru implementarea ambelor sisteme in aceeasi locatie, de exemplu intr-un restaurant unde sunt organizate nunti sau intr-o cafenea in care au loc seri de karaoke.

Sonorizarea se face la interior, exterior sau ambele?
Difuzoarele de exterior au un indice de protectie ridicat, acestea fiind rezistente intemperiilor, prafului, conditiilor meteo exterioare.
Astfel de boxe pentru sonorizari exterioare sunt proiectoarele de sunet, coloane audio, boxe cu montaj ingropat in pamant.
Daca se opteaza pentru sonorizare exterioara, unde anume este plasata locatia, in apropierea blocurilor, a unui teren din afara orasului.

Caz concret: bisericilor cu sonorizari exterioare, aflate in apropierea blocurilor de locuinte, li s-a reprosat in repetate randuri volumul ridicat si zgomotul produs.
Difuzoarele de tip proiector de sunet sunt special concepute pentru a directiona sunetul, astfel de probleme putand fi evitate.

Controlul volumului audio se face independent, intr-o camera sa se auda mai tare, iar intr-o alta mai putin?
In cazul in care spatiul unde este implementat sistemul audio este alcatuit din mai multe camere/zone, se recomanda folosirea atenuatoarelor de sunet pe fiecare zona, in felul acesta nivelul sonor se poate regla independent, spre exemplu: intr-o terasa situata pe un bulevard aglomerat, in exterior, automat volumul trebuie sa fie mai ridicat pentru a acoperi zgomotul produs de masini.

Ce sursa de muzica se va folosi: un PC/laptop, o sursa de semnal profesionala?
SOURCE (Proel) este un CD player cu mp3 si intrare USB, cu SD card, plus Tuner digital AM/FM, telecomada.
Acesta sursa de muzica profesionala se cupleaza direct cu sistemul de sonorizare.

Din motive economice, sunt clienti care opteaza pentru folosirea PC-ului pentru difuzarea de muzica in locul unei astfel de surse, situatie in care trebuie achizitionata si o interfata USB/RCA.
Motivul? Pentru ca PC-ul sau laptop-ul are, in general, numai iesire de casti audio.
Aceasta iesire are un nivel de semnal mare (2Vvv) si o impedanta mica (16-32Ohmi).
Orice amplificator sau unitate de putere are nevoie pe intrare de un semnal audio cu nivel de line (0.2Vvv) si o impedanta mare (peste 1000Ohmi).

Costul unei interfete RCA/USB este de cca 50 Eur+tva.
Castigul il vezi atat in calitatea sunetului difuzat de instalatia de sonorizare, cat si in functionarea optima a echipamentelor.

Amro Electronic Grup pune la dispozitia clientilor echipamente audio profesionale pentru muzica ambientala, anunturi publicitare si mesaje de alarmare in caz de pericol.
Pentru consultanta si oferte personalizate va rugam sa ne contactati pe vanzari@amro.ro

2 thoughts on “Sisteme audio profesionale – Alegerea echipamentelor

 1. Balajan Marius Cristian spune:

  Bună ziua. Mar interesa niște boxe bune pentru o biserica.

  1. Amro spune:

   Cele mai bune boxe pentru biserici care difuzeaza o voce naturala si clara sunt urmatoarele:
   Proel XE55TB incinta audio de perete pe 2 cai, putere 30 W , de culoare neagra cu suport de perete – 384,23 + tva/bucata
   Proel PR30PL Proiector de Sunet cu Protectie Intemperii – 384,23 lei +tva/bucata

   Pentru bisericile care vor sa investeasca intr-o sonorizare remarcabila

   Incinta Audio cu factor de protectie IP65, Master Audio, NB400TB 205,09 lei + tva/bucata
   Coloana audio pentru biserica 20 W / 100 V, IP66, TS-C 20-500/T EN 54, IC Audio – 748,50 Lei lei +tva/bucata
   Coloana audio pentru biserica 50 W / 100 V, IP66, TS-C 50-1000/T EN 54, IC Audio 1.097,80 Lei +tva/bucata

   Ai nevoie de asistenta? amro@amro.ro sau 0744 518939 – Hai sa ne auzim!

Lasă un răspuns