Noutati Amro Grup

larmarea civila vs Alarmarea industriala – sirene si sisteme audio

Alarmare civila vs industriala sirene pentru avertizare populatie

Alarmarea populatiei in caz de dezastru sau calamitate este obligatorie prin lege, in cele mai multe tari.Un incendiu intr-o fabrica sau un atentat cu bomba la metrou sunt situatii de cosmar care din nefericire pot deveni reale. Pentru a limita efectele negative, preventiv, sunt instalate sirene de alarmare a populatiei. Acestea avertizeaza rapid mase mari de oameni, minimalizand astfel pierderile si salveaza vieti.

Sistemele de avertizare sunt de doua tipuri: alarmare civila si alarmare industriala. Prima are in vedere mobilizarea rapida a populatiei dintr-o anumita zona (sat, comuna, oras).Cea de-a doua vizeaza sirene instalate preventiv in fabrici si uzine. Acestea au rolul de a alarma rapid personalul angajat si populatia din vecinatate. Sunt montate la interior sau exterior si, in situatii specifice pot avea caracteristici antiEX (sirene antiexplozive).

Tehnic, exista sisteme de alarmare cu fir si radio. Primele sunt cel mai des utilizate in alarmarea civila deoarece sunt usor de operat si ofera multiple functii. Acestea sunt compuse din difuzoare exponentiale(goarne) generatorul de mesaje de alarmare/vocale, un microfon de anunturi si unitatea de putere.

AMRO Grup, importator echipamente audio profesionale, exemplifica structura unui sistem de alarmare standard. Goarnele tip hupa au puteri cuprinse intre 10 si 30W si sunt rezistente la intemperii (HS30 Proel sau H20 IC audio, Germania). Generatorul DIGI8 (Proel) este un digital Recorder / Player, pentru inregistrarea a 8 mesaje de alarmare a cate 3 minute fiecare (standard DIN 33404 ).

Amplificatorul audio se alege in functie de puterea totala a difuzoarelor, statiile audio avand puteri cuprinse intre 130W si 1000W reali (AMP480-480W/100V(Ic audio); AUP 4250 4x 250W/100V (Proel).

Reprezentantul LA Sonora in Romania, AMRO Grup, prezinta tipologia sirenelor acustice.

Sirenele sunt de mai multe tipuri: radio, antiex, omnidirectionale ori unidirectionale, trifazice sau monofazice. In cazul sirenelor radio, transmisia se face in banda Narrow Band sau prin GSM, cu dispecerat. Pentru distante mari intre punctele de alarmare si dispecerat (peste 3 Km ) se foloseste sistemul prin GSM.

Sirenele trifazice, comandate local, sunt dotate si cu acumulatori interni, pentru functionarea continua, min. 24 de ore, in lipsa unei alimentari.

De asemenea, cu ajutorul modulatorului de semnale pot fi concepute semnale de alarmare personalizate. SENTINELLA 360G, marca LA Sonora (Italia) este o sirena electronic care difuzeaza sunetul omnidirectional (360), si acopera o suprafata de peste 3000m. Functioneaza non-stop, pana la 24 de ore, in caz de intrerupere a alimentarii.

Sirenele ANTIEX sunt concepute special sa reziste in medii cu pontential exploziv. Astfel, legea impune folosirea acestui tip de sirene in rafinarii, statii de stocare a petrolului sau a gazelor si alte aplicatii de acest tip.

Standarde ANTIEX:CENELEC EN 50014, EN 50018; Eex-d IIC T6 si Eex-d IIC T5/T6.

TRIFASE antideflagranti 400EX este o sirena de putere, trifazica, omnidirectionala, mecanica, dotata cu motor 3 CP, antiexplozie, cu alimentare 230-380V/50Hz, conceputa pentru montarea la exterior, acoperind o suprafata de peste 3 km.

O alta sitena, de putere mai mica, ideala in aplicatii industriale este GR3T AL/AD, dotata cu carcasa din aluminiu, 230V AC, 16W, cu modulator si o raza de actiune de cca 500m.

Cel mai vandut produs ramane sirena de alarmare SAT5, cu 5 tonalitati, alimentare 230V, de exterior la pretul aproximativ de 123 Eur (fara tva).

In alegerea produselor specialistii recomanda sa se tina cont atat de specificul aplicatiei cat si de legislatia in vigoare. Beneficiarii acestor sirene si sisteme de avertizare sunt, de regula Institutiile pentru Situatii de Urgenta (ISU) si societatile comerciale (fabrici, uzine, centrale atomice ori nucleare).

Costul acestor sirene si sisteme de alarmare difera in functie de aplicatie, pretul plecand de la 40 de euro pana la 15.000 euro pentru sirenele foarte mari si complexe.

Important! Pentru conectarea la un sistem existent (ISU sau Hidrologic), echipamentele si interfata necesare se stabilesc in functie de posibilitatile sistemului respectiv. Pe amro.ro gasiti detalii suplimentare despre produse.

LEGISLATIE

AVERIZAREA SI ALARMAREA SUNT OBLIGATORII PRIN LEGE

Conform legislatiei in vigoare, instalatiile echipamentele si mijloacele tehnice de prevenire si stingere a incendiilor, mijloacele de alarmare si avertizare fac parte din masurile de aparare impotriva incendiilor, active, cu rol important in asigurarea cerintei „securitate la incendiu” a constructiilor si instalatiilor tehnologice si pentru securitatea oamenilor.

Legi aplicabile

Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor

Ordinul MAI 1259/10 aprilie 2009 cu privire la avertizare , paraalarmare si alarmare in situatii de protectie civila

Legea 481/2004 cu privire la protectia civila

HG 766/1997 calitatea in constructii

Alte acte normative.

Referinte Alarmare Civila by AMRO Grup, Bucuresti:

  • Primaria Gemenele, Braila
  • Primaria Comunei Dobroiesti, Ilfov
  • Primaria Densus, Hunedoara
  • Primaria Brad, Deva
  • Primaria Clinceni, Ilfov
  • Primaria Gruiu, Ilfov
  • Primaria Pietroasa, Bihor
  • Primaria Ulies, Od.Secuiesc
  • Primaria Tg. Bujor, Galati
  • Primaria Popesti, Bihor

Consulta lista completa de referinte aici

Lasă un răspuns