Noutati Amro Grup

Totul despre iluminatul ambiental si arhitectural

iluminatul-ambiental-arhitectural

Unde folosim iluminatul cu LED?

Luminile ne influenteaza in mod direct starea de spirit, creeaza armonie si ne impresioneaza.
Tocmai de aceea, instalatiile pentru iluminatul ambiental si arhitectural trebuie alese si concepute in functie de specificul fiecarei lucrari. Pot fi pentru: iluminat decorativ, iluminat hotelier, iluminat baie, iluminat office, iluminat comercial, iluminat exterior, rezidential, iluminat stradal iluminat urban.

La modul general, exista iluminat comercial, arhitectural si rezidential.
Cel rezidential este mai permisiv pentru ca tine de gustul si intimitatea fiecaruia. Primele doua tipuri se diferentiaza prin regulilor mai stricte in ceea ce priveste intensitatea luminoasa, estetica si modalitatea de evidentiere.
Apoi, exista iluminatul interior si cel exterior, care trebuie sa reziste conditiilor metreo (de la apa, la UV si salinitate).
Echipamentele de iluminat exterioare sunt diferentiate prin sisteme de protectie (Indice de Protectie: IP) si sunt de regula mai scumpe.

Iluminatul ambiental si arhitectural sunt asociate cel mai des cu cel de fatade ori cladiri.
In realitate, domeniul este foarte vast: iluminatul se face la interior sau exterior.Gama de culori, nuante si efecte variaza de la o aplicatie la alta.
Un hotel sa centru SPA au o paleta coloristica si necesitati foarte diferite fata de o catedrala sau o primarie.

Iluminatul ca si concept fundamental are in vedere scoaterea in relief a anumitor elemente arhitecturale ori peisagistice, dupa lasarea intunericului.
Pentru fiecare proiect care vizeaza iluminatul ambiental si arhitectural exista produsele potrivite, iar acestea se aleg in functie de rezultatul urmarit.

Tehnicianul ne da cateva sfaturi si exemple de lucrari de referita proprii. „In iluminatul arhitectural” de cladiri istorice, monumente ori institutii publice adesea folosim proiectoare cu leduri RGB sau full-color, de mare putere. Acestea sunt capabile sa asigure o iluminare perfecta, in care nuantele de culori si intensitatea luminii sunt impecabile.

Din experienta

La Biblioteca Nationala a Romaniei s-a folosit o instalatie care sa asigure iluminatul ambiental si arhitectural, cu proiectoare RGB full-color, spoturi si bare led.

In orasul Otopeni, am finalizat un alt proiect de iluminare: ambientala, decorativa si arhitecturala. Au fost vizate mai multe elemente: biserica, primaria, parcul si Casa de Cultura.
Aici am folosit proiectoare RGB Prolight si bare cu leduri pentru fatade.
Pentru iluminatul exterior, in gradina si parc au fost instalate spoturi cu led.
Biserica este spectaculos luminata cu un noul proiector de mare putere Prolight-ATMOSFERA.
Ambele instalatii de iluminat sunt gestionate cu ajutorul unor soft-uri specifice. Prin controllerul DMX, luminile pot capata nuante infinite si jocuri de culori uimitoare.

Referinte iluminat arhitectural amro 11

In iluminatul ambiental si arhitectural rezidential se poate opta pentru folosirea oricaror combinatii cromatice, dar la o intensitate mai scazuta.

In locuinta sau gradina, sunt indicate copruri de putere mica si medie cum sunt proiectoarele incastrate in asfalt.
In interior, pentru iluminatul decorativ si ambiental e indicata banda led, iar pentru trepte si holuri, lampile cu led Skoff.

In tehnica iluminatului, pe langa estetica, sau efectul dorit cu ajutorul luminilor, important este si consumul de energie electrica.
Tehnologia moderna de iluminat LED, permite implementarea instalatiilor de lumini cu consum extrem de redus si durata de viata mare.
Mai mult, corpurile de iluminat cu leduri sunt acum accesibile si disponibile intr-o gama extrem de variata.

Specialistii sunt de parere ca viitorul iluminatului incandescent nu este unul „luminos”: „Becul cu incandescenta va fi gasit, in curand, doar in muzee”.
Clientii vad deja avantajele oferite de led si performantele la care s-a ajuns intr-un timp atat de scurt.

Costurile iluminatului cu led

Concret, pretul unei lampi cu leduri pleaca de la 12 euro, dar are o durata de viata de peste 5 ani. Consumul este de 0,4W/ora, adica un consum redus cu 80-90% fata de becul cu incandescenta.
Este recomandat sa apelati la specialisti atunci cand doriti implementarea unui sistem de lumini.
Nu numai ca va vor recomanda exact produsele porivite, dar vor cauta sa va minimalizeze costurile.

In concluzie, reusita unui proiect este conditionata atat de alegerea produselor potrivite cat si de stiinta de a scoate in evidenta, cu ajutorul luminilor, elementele cheie ale unui edificiu.

Articole similare

Lasă un răspuns